PIRIL PIRIL AKVARYUMLAR

22-03-2024 15:26
PIRIL PIRIL AKVARYUMLAR

Evinizin bir köşesinde estetikte mükemmele yakın, adeta görsel bir şov oluşturmak için bir akvaryum ve birkaç harika balık yeterli olacaktır. Tabii bu görsel şölenin ilk bakışta oldukça zor görünen bir de bakım kısmı var.

Filtre’nin kelime anlamı süzgeç demek. Yani akvaryum tankınızdaki suyun belirli bir miktarını, belirli bir süre içerisinde süzer ve tankın içerisine geri verir. Fakat bu aletin sadece kelime anlamını düşünerek yargıladığımızda yanılırız, zira filtreler suyu süzerek temizlediği gibi, kimyasal bir işlemi de başarıyla yerine getirerek suyunuzun içerisinde bulunan, gözle görünmeyen bazı zararlı maddeleri de sudan arındırırlar.

Nasıl Çalışırlar?
Filtreler suyu süzdükleri haznelerinde belirli malzemeler barındırırlar. Bu malzemelerin üzerinde belirli bir süre sonunda yararlı bakteriler oluşur. Bu bakterilerin görevi ise kimyasal olarak bakıldığında biraz karmaşıktır. Sağlıklı çalışan bir akvaryumun içerisinde bulunan tüm yüzeylerde yararlı bakteriler oluşur ve çoğalır. Bu yüzeylere akvaryumunuzun camı, eklediğiniz kum ve dekorlar, taşlar, ağaçlar hatta plastik oyuncaklar da dahildir. Bu bakteriler bulabildiği her yüzeye tutunup yaşamaya ve çoğalmaya çalışırlar. Yeterince yararlı bakterinin oluşması durumunda akvaryumunuz sağlıklı bir biçimde çalışmaya başlar. Ancak burada söylemeye çalıştığımız kilit nokta ise “yeterince yararlı bakteri oluşması durumunda” kısmıdır. Çünkü bunu sağlayabilmek için çok büyük yüzey alanına sahip olmanız gerek, ki bunu da filtreler yardımıyla sağlarsınız. Filtre içerisine eklediğiniz sünger, seramik malzemeler, lav taşları ve kırıkları, ve bunun gibi birçok malzemenin yüzey alanları çok geniştir. Bakteriler için bir cennet haline gelen bu malzemeler sayesinde akvaryum içerisinde ihtiyacınız olan dengeyi kurmanız mümkün.

Filtrelerin çoğunda en azından üç işlevi gerçekleştiren filtre malzemeleri bulunur:

1. Kaba kirleri tutan, ince filtre malzemelerinin çabuk tıkanmasını önleyen (mekanik) kaba ön filtre malzemeleri
2. Üzerlerinde biyolojik arınmayı sağlayan yararlı bakterilerin kolonileştiği geniş yüzeyli biyolojik filtre malzemeleri
3. Filtrenin su çıkışından hemen önce yer alan, ince tortuları tutan (mekanik) ince filtre malzemeleri

Mekanik filtre: Biyolojik filtre işlevi olmayan ya da az olan, sudaki tortuları tutmak için kullanılan filtre. Mekanik filtreler önce içi su dolu bir kovada kaba kirlerinden arındırılmalı, sonra akar musluk altında iyice çalkalanarak temizlenmelidir. İnce mekanik filtre malzemesi çoğu zaman yenisiyle değiştirilir. Biyolojik filtre malzemesi, yerleşmiş bakteri kolonilerine zarar vermemek için en iyisi eski akvaryum suyuyla hafifçe çalkalanmalıdır. Biyolojik filtre malzemesi yenilense dahi içine bir miktar eski biyolojik filtre malzemesinden katılarak aşılanmalıdır. Bu, yeterli bakteri popülasyonunun çabucak oluşmasını sağlayacaktır. Akvaryum suyunuzun periyodik olarak gerekli olan testlerin yapılması ve böylece su kondisyonunuzun bilginiz dahilinde olması. Haftada bir ya da iki haftada bir 3/1 oranında su değişimi yapılması Süresi dolan filtre malzemelerini mutlaka değiştirin. (Elyaf, Sünger..) Protein Skimmer’ın artık toplama kabını haftada bir mutlaka temizleyin. Bu daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Dip temizliğine dikkat edin ve gerektiğinde dip sifonu yapın. Deniz akvaryumunun temel taşlarından biri de aydınlatmadır. Canlılarınızın sağlıklı olmasında etkisi vardır. Gerekirse bir timer takıp geceleri otomatik sönmesini sağlayın. Musluk suyu kullanmamaya özen göstermelisiniz. Aldığınız yeniz canlıyı kesinlikle akvaryumunuza alıştırıp koymalısınız. Mevsimsel değişiklerde akvaryum ısınızı sabit tutmalısınız.

Akvaryum bakımında dikkat edilmesi gereken ana maddeler aşağıdaki gibidir.
• Akvaryum suyunu düzenli değiştir.
• Akvaryum içinde oksijeni eksik etme.
• Akvaryumdaki balıklarına düzenli yem ver.
• Akvaryumda düzenli dip çekimi yap.
• Akvaryum ışıklandırmasını düzenli olarak aç-kapat.
• Her balık için akvaryum boyutu değişir. unutma.
• Akvaryum temizliğinde kimyasal madde kullanma.
• Akvaryum suyunun tamamını kesinlikle değiştirme.

Yapılacak bu bakım rutininin en önemli kısmı su değişimi olacaktır. Biriken artık maddelerin kısmen atılması ve eksilen minerallerin tamamlanması açısından %20-25 oranındaki düzenli su değişimleri çok önemlidir.

DİKKAT!

Deniz akvaryumunun temel taşlarından biri de aydınlatmadır. Canlılarınızın sağlıklı olmasında etkisi vardır. Gerekirse bir timer takıp geceleri otomatik sönmesini sağlayın. Arıtma suyu kullanmaya özen göstermelisiniz. Aldığınız yeni canlıyı kesinlikle akvaryumunuza alıştırıp koymalısınız. Mevsimsel değişiklerde akvaryum ısınızı sabit tutmalısınız.

 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.