Canlı Su Nedir?

22-03-2024 12:30
Canlı Su Nedir?
Canlı Su

İnsan vücudunun % 65'i sudan oluşuyor. Anı şekilde birçok canlı organizmada da su olmazsa olmaz elementlerin başında yer alıyor. Hem doğayı hem de canlıları hayatta tutan suyun önemi büyüktür. Fakat belirtmek gerekir ki her su iyi su değildir. Piyasada bulunan yüzlerce marka içme suyu arasından seçim yapmadan önce kaliteli su hakkında bilinmesi gereken önemli bir nokta vardır. Son yıllarda da sık sık duyduğumuz canlı su kavramı, suyun kalitesini gösteren ana kriterlerin başında yer alıyor. Bir su ne kadar canlı ise o kadar faydalı ve kalitelidir. Bununla birlikte vücudun ihtiyacı olan mineralleri de maksimum düzeyde barındırdığını belirtmek gerekiyor.

Canlı Su Nedir?

Su temelde 2 Hidrojen ve 1 Oksijen molekülünden oluşuyor. Canlı organizmalarda meydana gelen tüm reaksiyonlar su eşliğinde gerçekleşiyor. Bununla birlikte su bitkiler için besin maddesi, insanlar için yaşam kaynağı, balıklar içinse yaşam alanıdır. Su üzerine yazılmış yüzlerce makale olmasına rağmen bu eşsiz maddenin yeni yeni özelliklerini duymaya devam ediyoruz. Bunlardan biri de canlı su kavramdır.

Canlı su, içene şifa ve canlılık veren bir sudur. Oksijen açısından zengin, mineral ve ph değeri organizmaya uyumlu, temiz sulara canlı su denir. Bu sular kir ve mikroorganizmalardan arınmıştır. Yumuşak içimli ve doyurucu sulardır. Yapılan çalışmalar bazı kaynak sularının diğerlerine göre daha sağlıklı ve mineralli olduğunu gösteriyor. Sıradan içme sularına nazaran bu sular daha canlı kabul ediliyor.

Canlı Suyun Özellikleri

İçme suyunun vücut için yararlı olabilmesi için canlı olması gerekiyor. Canlı su vücudun ihtiyacı olan elementleri ve mineralleri takviye ediyor. Üstelik hücrelerin yenilenmesi ve iyileşmesi konusunda da etkin rol oynuyor.

Bir suyun canlı olabilmesi için şu özellikleri barındırması gerekiyor;

  • Enerji dolu olmalı,
  • Mineral açısından zengin olmalı,
  • Temiz olmalı,
  • Moleküler yapısı altıgen kümeler şeklinde olmalı,
  • Küçük moleküllerden oluşmalı,
  • pH değeri vücut ile uyumlu olmalı.

Canlı suyun her şeyden önce temiz olması şarttır. Havadaki azottan mikroorganizmaya kadar her türlü zararlı erkenden arındırılmış olması gerekiyor. Özellikle asit yağmurları toprağın dolayısıyla suyun zarar görmesine neden oluyor.

Canlı Suyun Önemi

Canlı su en başta sağlık ve şifa kaynağıdır. Bu yüzden hem insanlar için hem de hayvanlar için son derece önemlidir. Tarihte ölü sulardan dolayı tifo benzeri salgınlarla binlerce kişinin yaşamını yitirdiği biliniyor. Dolayısıyla canlı su yani temiz su insan sağlığında büyük rol oynuyor. Endüstrinin gelişmesi, sanayileşme, hayvansal atıklar, zirai ilaçlar suların bazen doğrudan bazen de dolaylı olarak kirlenmesine neden oluyor.

Bu durum dolaylı olarak sudaki oksijen miktarını azaltıyor. Sonuçta mineral açısından da fakirleşen su faydadan çok zarar veriyor. Canlı su ise temiz, mineralli ve bol oksijenlidir. Bu yüzden hücrelerin ihtiyacını eksiksiz olarak karşılıyor. Toksinlerin atılmasında etkin rol oynuyor. Vücudu arındırıyor, iyileştiriyor ve yenilenmeyi sağlıyor.

Su Nasıl Canlandırılır?

Kaynağından alıp bir şişeye ya da damacanaya koyulan sular 8 saat sonra canlılığını yitiriyor. Molekülleri birbirine yapışarak verimsiz ve kalitesiz bir madde haline dönüşüyor. Oysa hücrelerimiz küçük ve bağımsız moleküleri olan sudan daha fazla yararlanıyor. Peki su nasıl canlandırılır?

İşte suyu canlandırma yöntemleri;

  • Arıtma,
  • Cam kapta ya da sırsız testide bekletmek,
  • Dondurup çözmek,
  • Suya ametis veya kuvars taşı eklemek
  • Girdap hareketi yaptırmak,
  • Zeolit taşı kullanmak,
  • Canlandırıcı su magneti veya manyetik çubuk kullanmak,

Canlı su besinlerin daha hızlı emilmesini sağlarken aynı zamanda detoks etkisi yapıyor. Bu yüzden zayıflama yöntemlerinde ve diyet listelerinde canlı suya özellikle yer veriliyor. Birçok merkez de canlı su elde etme yöntemlerini danışmanlarına öneriyor.

Alkali Su Hakkında

Kanın % 90'ı sudur. Kanda iyonize olmuş su, vücuttaki reaksiyonların gerçekleşmesinde kullanılır. Suyun iyonize olmasıyla H+ (hidrojen) ve OH- (hidroksil) iyonları serbest kalır. Eğer suda hidroksil iyonları fazla ise o su bazik yani alkalidir. Hidrojen iyonu fazla ise asidiktir. Bu durum suyun kalitesini yakından etkilemektedir. Hazır alınan suların içindekiler bölümünde pH değeri özel olarak belirtilir. Bu değer birçok kişi için önemli bir kriterdir. Alkali su, kilo vermek veya sağlıklı yaşamak isteyenlerin dikkat ettiği bir noktadır. Alkali suda pH değeri 7'nin üzerindedir. Bu sular organizma için birçok fayda sağlamaktadır.

Alkali Suyun Faydaları

Alkali su güçlü bir antioksidan olduğu için vücudu toksinlerden arındırır. pH dengesini sağlayarak ödem oluşmasını engeller. Taş oluşmasını önler ve böbrek sağlığını korur. Cildin nem dengesini ayarlar. Hücrelerin beslenmesini, onarılması ve iyileşmesini destekler. Kas ve kemik hastalıklarından korur. Kanserli hücrelerin yok edilmesinde önemli bir aktördür. Şeker hastalığını önler. Yaşlanma belirtilerini azaltır, yaşlanmayı geciktirir. Kalp ve damar sağlığını korur. Bağırsakları düzenler, sindirimi hızlandırır. Metabolizmayı destekler. Hücrelerin yenilenmesini sağlar. Zayıflamaya yardımcı olur. Asidik ve fastfood beslenmenin zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda direnç verir.

Evde Alkali Su Yapımı

Alkali suyun sağlık açısından faydalarına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Vücut için bu derece önemli olan alkali suyun yapımı için büyük masraflara girmeye gerek yok. Evde birkaç malzeme ile alkali kendi alkali suyunuzu hazırlayabilirsiniz. İnsanların günlük tüketmesi gereken belirli miktarda su vardır. Bu miktarı uzmanlar kiloya göre belirlemektedir. Her 10 kilo için 1 bardak su içilmesi gerekiyor. Örneğin 70 kilogram bir insanın günlük 7 bardak su tüketmesi gerekiyor. Bu suyun canlı ve alkali su olması da son derce önemlidir.

Limon Ve Tuz İle Alkali Su Yapımı

Özellikle kış aylarında taze limon ile hem lezzetli hem de şifalı alkali su yapabilirsiniz. Bunun için cam bir sürahiye 2 litre canlı su koyup üzerine bir adet limonu dilimlenir. Limonun organik ve taze olmasına dikkat edilmelidir. Limonlu su ortalama 8-10 saat buz dolabında ağzı kapalı olarak dinlendirilir. Daha sonra içerisine bir çay kaşığı deniz tuzu ilave edilir. Tuz eriyene kadar su karıştırılır. Alkali su hazır. Gün içerisinde tüketebilirsiniz.

Karbonat İle Alkali Su Yapımı

Yaz mevsiminde doğal ve taze limon bulmak biraz zor olabiliyor. Bu yüzden karbonatla alkali su tarifini yapabilirsiniz. 2 litrelik içme suyuna 1 çay kaşığı toz karbonat ekleyerek alkali su hazırlanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta karbonatın kaliteli olmasıdır. Güvenilir markalara ait ve eczanede satılan karbonatlar tercih edilmelidir. Hazırlanan alkali su gün içerisinde tüketilmelidir. Her gün taze taze hazırlanması gerekiyor.

ph Değeri Yüksek Su

Suyun kalitesini belirleyen en önemli kriterlerin başında pH değeri geliyor. Bir suyun pH değeri ne kadar yüksekse su o kadar faydalıdır. PH değeri yüksek sular alkali gruba giriyor. 7.4 ve üstü pH değeri yüksek sayılır ve suyun bazik formda olduğu kabul edilir. pH değeri 7 olan sular nötrdür. 7'nin altı ise asidik olduğunu ifade eder. Asidik sular vücud için fayda sağlamayan ve kalitesiz sulardır. pH'ı yüksek olan sular mineral açısından da zengin, yararlı sulardır. Bu sular diğerlerine oranla daha fazla oksijen tutmaktadır. Dolayısıyla uzun süre taze ve sağlıklı kalabiliyor.

pH Değeri Yüksek Su Zararlı Mıdır?

pH değeri yüksek sular alkali olarak kabul edilir. Bu suların insan sağlığına büyük faydaları vardır. Yapılan çalışmalar alkali su tüketiminin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. pH değerin 7 ve üzerinde olması yüksek olarak adlandırılır. Bu değer suyun alkali oranını etkiler. Fakat pH ne kadar artarsa su o kadar kaliteli olur demek yanlıştır. Dünya Sağlık Örgütü, pH değeri 9'un üstünde olan suların organizma üzerinde tahriş edici etkileri olduğunu bildiriyor. Bu oran göz, deri ve makus tabakalarında tahribata neden oluyor. Bu yüzden su pH değerinin 7.4 ile 8.5 arasında olması öneriliyor.

Suyun İyileştirme Ve Yenileme Özelliği

Organizmada birçok yapım ve yıkım olayları gerçekleşiyor. Bu olaylar sırasında suya ihtiyaç duyuluyor. Su hem reaksiyonların gerçekleşmesi hem de atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması için son derce önemlidir. Ter ve idrar yoluyla vücuttan toksinler kolayca uzaklaştırılıyor. Eğer yeterli ve kaliteli su tüketimi olmazsa vücutta toksin birikimi olur, reaksiyonlar aksar ve organizma kendini onaramaz. Su iyileştirme ve yenileme özelliğinden dolayı vücuda ciddi anlamda fayda sağlar. Fakat özellikle belirtmek gerekiyor ki kaliteli, canlı ve alkali su kullanımına dikkat etmekte yarar var.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.