ARITMA KULLANIM ALANLARI VE FAYDALARI

22-03-2024 12:36
ARITMA KULLANIM ALANLARI VE FAYDALARI

ARITMA KULLANIM ALANLARI VE FAYDALARI

 

İÇECEK VE YİYECEKLER

Bazı şebeke ve kuyu sularında bulunan klor, kurşun, bakır, kum gibi çeşitli kirleticiler ve mikroorganizmalar yaşam kaynağımız olan suyu sağlıksız hale getirmektedir.  İçme suyu arıtma sistemi suyunuzu tüm zararlı maddelerden arındırmaktadır. Elde edilen suda herhangi bir mikro-organizma bulunması riski de bulunmamaktadır. Dolayısıyla sert sular kireçli su şeklindedir su arıtma cihazı ile arıtılmaya ihtiyaç duyar. Katı suların ya da diğer bir deyişle kireçli suların gündelik yaşantımıza birden fazla olumsuz etkisi bulunur. Örneğin uzun süre tercih ettiğimiz çaydanlıklarda zaman geçtikçe beyaz bir tortu oluştuğunu görmüşsünüzdür. Bu beyaz tortu suda içinde yer alan kalsiyum iyonlarının kalsiyum biçiminde çökmesinden kaynaklanır. Her yerde sıkça karşılaştığımız bulaşık ya da çamaşır makinelerinin rezistansına CaC03 tuzu çökerek kalın bir tabaka oluşturur. Su arıtma cihazı bu durumu minimuma indirmede son derece etkilidir. Arıtılan su, vücudun ihtiyacı olan az miktarda kalsiyum ve magnezyum iyonları içerir. Kısaca su arıtma sistemleri sağlık açısından güvenilir suyu elde etmenizi sağlar.

CİLT SAĞLIĞI

∙ Böbrek Performansıyla Gelen Güzellik

Yeterli su içmek böbreklerin çalışmasına büyük oranda yarar sağlıyor. Böylece organlar ve sindirim sisteminiz daha hızlı ve temiz çalışıyor. İçinizin bu şekilde temizlenmesi, dışarıya da yansıyor ve görüntünüz renk kazanıyor. Hem vücudunuz hem de cildiniz toksinlerden kurtuluyor.

∙  Kırışıklığı Geciktiriyor

Kuru ve susuz ciltler, çizgileri göstermek için kusursuz bir ortam oluştururlar. Bilim adamlarına göre derimizde bir organ ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan tek şey su. Yani, gerektiği kadar su içen bir insanın kırışıklıklarla karşılaşması için önünde uzun bir yol var.

∙  Şişlikleri Önler

Vücutta beliren şişlikler konusunda çoğu insan yanılıyor. Şişliklerin fazla su içmekten kaynaklandığını düşünüyorlar. Ama şişkinliğin sebebinin vücudun yeterli suyu kendine saklama isteği olduğunu bilmiyorlar. Az su içiyorsanız, vücut içtiğiniz suyu depolamak ister ve bu da vücutta şişkinliklere sebep olur. Su ile zayıflığın geldiği bilgisine güvenin. Özellikle yağ yakmadaki başarısı, diğer hiçbir şeyde alamayacağınız bir düzeyde etki yaratıyor.

∙  Gözenekleri Açar

Bu sefer konumuz su içmek değil, suyu yüzümüze doğru şekilde uygulamak. Özellikle sıcak suyun buharı ve ılık su ile yüz yıkamak gözeneklerin açılmasını sağlıyor. Böylece çok daha sağlıklı bir cilt görüntüsüne kavuşuyorsunuz. Cilt sağlığını en çok etkileyen gözeneklerden kurtulurken, uğradığınız değişime siz de başlarda inanmakta güçlük çekebilirsiniz. Ama hepsi gerçek!

 

∙  Hassas Ciltlerin Kalkanı

Özellikle güneşe karşı hassas olan veya alerjik olan ciltlerde bir şeyler ters gittiği an hemen kızarmalar veya izler ortaya çıkar. Doğru şekilde su tüketirseniz bu kırmızılıklardan kurtulma şansınız büyük ölçüde yükseliyor. Alerjik olan bünyenizi ve cildinizi su ile destekleyerek cildinizi koruma altına alabilirsiniz.

∙  Gür Ve Sağlıklı Saçlar

Saç diplerine doğru şekilde uygulanan su, saçınızın hem kirlerden kurtulmasına hem de derisinin ihtiyaç duyduğu neme kavuşmasına yarar. Vücutta yeterli su bulunduğu ve saçınızı doğru yıkadığınız sürece, saçlarınız her zaman reklamlardaki gibi ahenkle dans edecektir.

YETİŞTİRİCİLİK VE SU KALİTESİ

Su, sığırların yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli öğe olup vücudun %56-81’i, kanın ise %90’ı sudan oluşmaktadır. Ancak, yüksek verim için temiz, kaliteli ve yeter miktarda suyun sağlanmış olması gerekmektedir. Yetiştiriciler çoğunlukla yemleme konusuna önem verirler. Ancak ineklerin gereksinmesi olan su, istenen zaman, miktar ve kalitede sağlanmadığında istenilen yüksek verim seviyesine ulaşılması beklenemez. Ayrıca, su tüketimi ile yem tüketimi arasında yüksek ilişki söz konusu olup yem tüketiminin yüksek olması performansın iyileşmesi anlamını içerdiği için mutlaka göz önünde tutulması gerekir (Smart, 1991). Bir ineğin tüketmiş olduğu 1 kg kuru maddeden faydalanabilmesi için 5 litreye kadar su tüketimi gerekmekte ve ayrıca 1 litre süt üretebilmek için en az 3 litre suya gereksinim duymaktadır (NRC, 1980). Buradan yapılacak basit bir hesapla günde 30 kg süt veren bir ineğin günde 150 litre suya ihtiyacı olacağı bununda özellikle sıcak ve kuru iklimlerde daha artacağı ortaya çıkmaktadır. Hayvanlar suya yeterince ve kolaylıkla erişemediklerinde verim hızla ve keskin bir şekilde düşecektir. Bu kontroller su kalitesinin laboratuvar analizleri ile takibi ve hayvanın su tüketim miktarının bireysel olarak ölçülmesi bu olanak yok ise grup ve grup içinde de bireylerin su tüketim davranışları gözlenerek kontrol edilmelidir. Eğer işletmenin süt verim düzeyi beklenenin altında ise o zaman daha detaylı takip işleri yapmakta fayda vardır. Süt sığırlarının su gereksinmesi, yetiştiricilikte çok önemli bir konudur.

∙ Sütün % 87’si ve ergin bir ineğin vücudunun %56’sı sudur.

∙ İri cüsseli ergin bir sığırın sindirim sistemi 150-215 litre sıvıyı alacak büyüklüktedir.

∙ Tüketilen 1 kg. kuru maddenin sindirilebilmesi için  4-6 lt. Su gerekir

∙ Bir litre süt oluşabilmesi için 3-4 litre suya gereksinme vardır.

∙ Bir litre süt oluşması için memeden 400-500 litre kan geçmesi gerekmekte olup kanın da % 90’nı sudur.

∙ Su, sinir sistemindeki işlemlerde, metabolik olaylarda, protein hidrolizinde, asit-baz dengesinin korunmasında, vücut ısısının düzenlenmesinde, işitme ve görme olaylarında üstlendiği görevler nedeniyledir.

∙ Sığırlarda, normal rumen fonksiyonlarının gerçekleşmesi, yem alımının sürmesi, sindirimi ve besin maddelerinin emiliminin gerçekleşmesi için sığırların su içmeleri gerekmektedir (Okine, 1996).

 

ÇOCUKLARDA SU TÜKETİMİ

Yaşam kaynaklarımızdan biri olan su, vücudumuzun yüzde 60’ını oluşturur. Bazılarımız susamadığımız sürece su içmeyiz; ama ona ‘bağımlı’ olmamız gerektiğini bilerek gündelik hayatımızı sürdürmeliyiz. Su, her çocuğun ihtiyacı ancak bu ihtiyaç; yaşa, cinsiyete, kiloya, boya ve aktivite düzeyine göre değişebilir. Yine de her çocuğun mutlaka alması gereken asgari bir su miktarı vardır. Bu miktar vücudun sıvı dengesini ayarlar. Vücutta normal sıvı dengesinin korunması için alınması gereken su miktarı, vücut yüzeyine göre hesaplanır ve her 100 kaloriye 100 ml sıvı verilmesi normal kabul edilir.

Yetişkinlerden 2 kat daha fazla su içmeliler

Bebeklerin ve çocukların ihtiyaç duydukları günlük su miktarı yetişkinlerin neredeyse iki katıdır. Buna göre ortalama;

1-3 yaş: 1,3 litre,

4-8 yaş: 1,4 litre,

9-13 yaş: Kızlarda 2,1 litre, erkelerde 2,4 litre,

14-18 yaş: Kızlarda 2,3 litre, erkeklerde ise 3,3 litre, su içilmesi gerekir.

 

 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.